MÚDRE PESTOVANIE
Cieľom väčšiny záhradkárov je získať čo najviac úrody pri čo najmenšom množstve práce na čo najmenšom priestore. Ak sa chce človek záhradkárčením baviť a nie je vyslovene masochista, mal by použiť dôvtip.
O pestovaní podľa tratí sme písali v predchádzajúcom príspevku. Stručne povedané, maximalizujeme úrodu tým, že prirodzene dávame pôde k dispozícii plodiny podľa ich špecifických požiadaviek. Teraz sa však pozrime na to, ako využiť skutočnosť, že niektoré plodiny rodia lepšie v kontakte s inými plodinami ako bez nich.
SYNERGIA - RÔZNE PLODINY NA JEDNOM ZÁHONE
Ďalším krokom je využiť prírodné a prirodzené procesy a pestovať rastliny podľa toho, kedy sa im najlepšie darí, a využiť ich znášanlivosť alebo neznášanlivosť s inými plodinami. V tom spočíva obrovský potenciál. Rastliny uvoľňujú do pôdy a vzduchu určité látky, ktoré ovplyvňujú rast susedných rastlín a nasledujúcu rastlinnú kultúru. Koniec koncov, synergia v matematickom vzorci znamená, že 1 + 1 je viac ako 2 ...
Úplne základná vec, ktorú pravdepodobne všetci záhradkári vedia, je nepestovať opakovane tú istú plodinu na tom istom záhone.
Vyššou úrovňou je poznať vzťahy rastlín, ktoré chceme súčasne vysadiť na tom istom záhone.
Uveďme si niekoľko príkladov. Nejde o striktné návody na pestovanie, skôr vás chceme inšpirovať k premýšľaniu a vyskúšaniu vhodných kombinácií vo svojich záhradách.
VHODNÉ KOMBINÁCIE:
- Pažítka je vhodná na pestovanie s mrkvou a cibuľou.
- Kukurica a fazuľa - fazuľa sa môže ťahať a kukurica ocení dusíkaté živiny, ktoré jej dodávajú baktérie žijúce v hľuzách koreňov fazule.
-Silne aromatický zeler buľvový vysadíme medzi hlúboviny.
-Cesnak zvyšuje odolnosť mnohých rastlín a chráni ich pred hubovými chorobami (šalát, mrkva, paradajky, uhorky, jahody).
- Kapusta má rada paradajky, kôpor mrkvu.
NEVHODNÉ KOMBINÁCIE:
- Cibuľa a cesnak sa nemajú kombinovať so strukovinami a hlúbovinami. Uhorky s reďkovkami a paradajky so zemiakmi.
- Šaláty nie je dobré kombinovať so zelerom alebo petržlenom.
- Všeobecne nepestujte plodiny z tej istej čeľade po sebe. Teda červená repa a špenát, kaleráb a karfiol, kel a ružičkový kel.
- A napríklad mrkva sa kamaráti takmer s každým...